PREDSEDNIK NAKIĆ DEO DELEGACIJE REPUBLIKE SRBIJE U ATINI – PANEL POSVEĆEN INTEGRACIJI DECE ROMSKE NACIONALNOSTI

PREDSEDNIK NAKIĆ DEO DELEGACIJE REPUBLIKE SRBIJE U ATINI – PANEL POSVEĆEN INTEGRACIJI DECE ROMSKE NACIONALNOSTI

U okviru UNICEF-ovog programa integracije dece romske nacionalnosti kroz različite sisteme usluga i izgradnji efikasne mreže za podršku u njihovom obrazovanju, održane su konsultacije na temu prava dece romske nacionalnosti i socijalne inkluzije u regionu Jugoistočne Evrope.

Domaćin je skupa bila je Vlada Republike Grčke, a u sastavu delegacije iz Republike Srbije bio je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić.

Skup će okupio predstavnike Vlada, predstavnike romske zajednice i UNICEF iz regiona JIE koji su imali priliku da razmene iskustva i sarađuju na dobrim praksama integracije dece romske nacionalnosti kroz različit ​ sistem usluga i na tragu napora za izgradnju ​ efikasne mreže podrške za decu romske nacionalnosti u regionu Jugositočne Evrope.

Predsednik Nakić govorio je na Panelu posvećenom zapošljavanju Roma. U svom izlaganju istakao je primere dobre prakse i značaj zapošljavanja mladih visokoobrazovanih Roma. Ukazao je takođe na ulogu i značaj lokalnih mehanizama podrške Romima, kao i veoma podsticajne mere Nacionalne službe zapošljavanja koje imaju za cilj zapošljavanje romskog stanovništva kako u državnim i javnim institucijama, tako i u privatnom sektoru.

Predstavnici delegacije iz Srbije govorili su i o značaju uključivanja romskog NVO sektora i dosadašnja dostignuća.
Poseban osvrt i interesovanje, učesnici skupa imali su za usvojenu Deklaraciju o eliminisanju dečijih brakova, od strane Nacionalnog saveta.

Pored predsednika Nakića, delegaciju iz Srbije činili su Deyana Kostadinova – šefica kancelarije UNICEF-a u Srbiji, Ivana Janjuz – Nacionalna služba za zapošljavanje i Radmila Nešić – NVO Ternipe iz Pirota.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *