REGIONALNA KONFERENCIJA ROMA ZAPADNOG BALKANA I TURSKE

REGIONALNA KONFERENCIJA ROMA ZAPADNOG BALKANA I TURSKE

Delegacija Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine učestvovala je na Regionalnoj konferenciji Roma zapadnog Balkana i Turske, koju je organizobala Mediteranska romska federacija iz Turske.

U ime Nacionalnog saveta, na poziv domaćina, na Konferenciji su učestvovali predsednik Dalibor Nakić, predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski i generalni sekretar Dejan Vlajković.

Predsednik Nakić se u svom obraćanju zahvalio domaćinu i pozdravio prisutne. Govorio je o strateškom planiranju i učešću Nacionalnog saveta u sprovođenju državne Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji. U svom izlaganju osvrnuo se i na značaj promovisanja i očuvanje romskog jezika, jačaću regionalne saradnje institucija i pojedinaca koja se bave integracijom Roma, značaju obrazovanja, kao i podršci Vlade Srbije i predsednika Republike koju pružaju u integraciji romskog stanovništva.

Predsednica IO, Pava Čabrilovski, govorila je o učešću žena u donošenju odluka i sve prisutnijem učešću u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Srbiji.

Generalni sekretar, Dejan Vlajković, govorio je o političkoj participaciji Roma i značaju promocije popisa stanovništva u narednoj godini, kako bi se sagledao pravi i suštinski potencijal romskog stanovništva kako u Srbiji, tako i na čitavom Balkanu.

Regionalnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici grada Mersina, poslanici u turskom Parlamentu iz Izmira, poslanik u hrvatskom Saboru Veljko Kajtazi i predsednica Saveza Roma u Hrvatskoj Suzana Krčmar, predstavnici Albanije, predstavnici Mađarske, Makedonije i drugih zemalja.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *