Rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u poseti romskim naseljima u Severno-banatskom okrugu

Rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u poseti romskim naseljima u Severno-banatskom okrugu

U protekla tri dana rukovodstvo Saveta i članovi Saveta iz Saverno-banatskog okruga, posetili su romske porodice i razgovarali o svim životnim pitanjima iz svakodnevnog života.

Obišli su romska naselja u opštinama Nova Crnja (Radojevo), Novi Kneževac, Senta, Kanjiža (Horgoš), Ada (Mol), Čoka i Kikinda (Bašaid, Mokrin).

U razgovoru sa građanima zaključeno je da se Lokalne samouprave odgovorno ponašaju po pitanju inkluzije Roma, a u razgovoru sa čelnicima JLS da su spremni na saradnju sa romskom zajednicom i Nacionalnim savetom Roma.

Treba napomenuti da je po prvi put napravljen presedan od kada postoji Nacionalni savet Roma, i da nikada do sad rukovodstvo nije obilazilo romska naselja i na licu mesta utvrdilo kako ljudi žive i koje su im potrebe.

Moramo istaći da smo do sada obišli znatan broj opština i gradova za 6 meseci od formiranja: Niš, Kruševac, Zaječar, Leskovac, Vranjska Banja, Trstenik, Novi Bečej, Kostolac, Požarevac. U planu je da se do kraja godine obiđu svi okruzi i da se Savet približi svim građanima romske nacionalnosti širom Srbije.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *