SAOPŠTENJE NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANJINE POVODOM PREDUZETIH KORAKA ZA VREME TRAJANJA VANREDNOG STANJA

SAOPŠTENJE NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANJINE POVODOM PREDUZETIH KORAKA ZA VREME TRAJANJA VANREDNOG STANJA

Nacionalni savet romske nacionalne manjine je u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzeo niz radnji u cilju zaštite romskog stanovništva za vreme trajanja vanrednog stanja.

Obaveštavamo vas da smo u protekle dve nedelje poslali dopise:

  • kabinetu predsednika Vlade Srbije,
  • kabinetu ministra za Državnu upravu i lokalnu samoupravu,
  • kabinetu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,
  • kabinetu potpredsednice Vlade Srbije kao predsedavajućoj Koordinacionim telom za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja,
  • svim kabinetima direktora za Socijalni rad,
    kako bi ih podsetili na težak položaj romske nacionalne manjine u Srbiji, a naročito za vreme trajanja vanrednog stanja, gde su mnoge porodice ostale bez prihoda.

U dopisima smo jasno i nedvosmisleno zahtevali da se pomenute institucije u okviru svojih resornih nadležnosti posvete pomoći ugroženom romskom stanovništvu koje je pre uvođenja vanrednog stanja bio u takozvanoj „sivoj zoni“, odnosno deo stanovništva koje je izdržavalo svoje porodice baveći se sakupljanjem sekundarnih sirovina, sezonskim poslovima, muzikom i drugim poslovima koji su nevidljivi u poslovno-pravnom sistemu države.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u čijoj su nadležnosti Lokalne samouprave izdalo je smernice gradskim i opštinskim štabovima da se uključe i lokalni mehanizmi za inkluziju Roma u rad štabova.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja nas je uputilo na Centre za socijalni rad u gradovima i opštinama, gde smo u dogovoru sa kabinetom ministra poslali zvaničan dopis svim Centrima za socijalni rad u Srbiji.

U veoma kratkom roku dobili smo povratne informacije da će deo ugroženog romskog stanovništva koji nije u sistemu socijalnih davanja biti obuhvaćen podelom higijenskih i prehrambenih paketa, narodnom kuhinjom, kao i isplatom jednokratne finansijske pomoći.

Podsećamo vas da je u mnogim gradovima i opštinama počela podela prehrambenih i higijenskih paketa, i da smo u stalnom kontaktu sa članovima Saveta koji su se priključili štabovima za venredne situacije u svojim gradovima i opštinama.

Rukovodstvo Nacionalnog saveta Roma je u svakodnevnom kontaktu sa gradonačelnicima i predsednicima opština, direktorima Centara za socijalni rad i drugim važnim činiocima na lokalnom nivou.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine ovim putem želi da izrazi svoju punu podršku naporima Predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije koji se preduzimaju u borbi protiv SOVID -19 i merama koje su donete radi zaštite građana.

Još jednom apelujemo na celokupno građanstvo da se pridržava propisanih mera kako bi ovu pošast prebrodili bez velikih žrtava i zaraženih.

PREDSEDNIK
Dalibor Nakić

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *