SEDNICA KOORDINACIONOG TELA NACIONALNIH SAVETA NACIONALNIH MANJINA

SEDNICA KOORDINACIONOG TELA NACIONALNIH SAVETA NACIONALNIH MANJINA

Proteklog vikenda održana je sednica Koordinacionog tela nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine predstavljali su predsednica Izvršnog odbora Paba Čabrilovski, članica Izvršnog odbora Klaudija Kurina i član Saveta Stevan Jovanović.
Sednicom je predsedavao predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal.

Jedna od tačaka Dnevnog reda bila je izbor novog predsednika Koordinacionog tela na kojoj je odlučeno je da predsedavanje ovim telom, koje je do sada vodio Mađarski nacionalni savet, preuzme Bugarski nacionalni savet, odnosno predsednik Stefan Stojkov. Potpredsedavajući Koordinacionog tela biće Makedonski nacionalni savet.

Mađarski nacionalni savet predsedavao je Koordinacionim telom od juna 2017. godine i za to vreme izrađen je Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, a donete su i izmene Zakona o nacionalnim savetima.

U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine obratila se Pava Čabrilovski koja je podržala izbor predsednika i potpredsednika Koordinacionog tela i istakla da će Nacionalni savet Roma biti kao i do sada aktivan u radu Koordinacije, kao i da smo spremni da kolegama pomognemo u radu.

U radnom delu sastanka Stevan Jovanović je istakao da je od izuzetne važnosti razmena iskustava između Saveta u delu koji se odnosi na rad Ustanova kulture.

U ime Vlade Srbije, prisustvovala je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, dr Suzana Paunović koja je istakla:
„Za Vladu Srbije je vaoma značajno da ovaj sistem funkcioniše i sve što je urađeno u proteklih osam gidina govori da smo zaista uradili pravi posao. Koordinacija nacionalnih saveta je mesto gde se artikulišu zajednički imenitelji za sve nacionalne savete, bez obzira na činjenicu koliko jeta manjina brojčano zastupljena u Srbiji“.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *