U PROKUPLJU NAUČNA DEBATA ZA SVETSKI DAN ROMA - “DEKADA ROMA“

U PROKUPLJU NAUČNA DEBATA ZA SVETSKI DAN ROMA – „DEKADA ROMA“

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, u Prokuplju je organizovana naučna debata pod nazivom „Dekada Roma“. Debatu je organizovalo udruženje Roma „Carina“, kao i niz kulturnih sadržaja.

Na svečanosti koja je upriličena tim povodom Rome je pozdravio i čestitao im Svetski dan Roma, gradonačelnik Prokuplja, Milan Aranđelović.

Aranđelović je u svom obraćanju naglasio da je na području Srbije Grad Prokuplje u samom vrhu po onome šta je učinjeno na poboljšanju uslova života i rada romskog stanovništva i naglasio da je posebno ponosan na rezultate koji su postignuti na planu školovanja dece romske nacionalnosti.

Nakon obraćanja gradonačelnika, prisutnima se obratio potpresednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i odbornik u Skupštini grada Prokuplja Saša Ališanović, koji je naglasio da su Romi u poslednjih nekoliko godina najveći napredak postigli na prosvetnom planu, a da još treba raditi na poboljšanju uslova stanovanja ove populacije.

„Zahvaljujući odličnoj saradnji koju imamo sa predstavnicima Grada Prokuplja najviše smo postigli na prosvetnom planu tako da danas mogu da kažem da se sva romska deca koja žive na području Grada Prokuplja upiusuju, a većina njih i završava osnovne škole, što je jako važno kako za njihovo dalje obrazovanje tako i za zapošljavanje, istakao je Ališanović.

On se osvrnuo i na veliki broj zaposlenih Roma i naglasio da u naselju „Carina“ nema ni jedne romske porodice u kojoj nije zaposlen bar jedan član. Takođe je kazao da su prokupački Romi uglavnom našli posao u nemačkoj fabrici „Leoni” kao i u privatnim preduzećima „Gama“ i „Čip“, a da mnogi rade i u Javnom komunalnom preduzeću „Hameum“, u Domu zdravlja i prokupačkoj bolnici, kao i u prokupačkim osnovnim i srednjim školama“.

Debati koja je organizovana povodom obeležavanja „Dana Roma“ pored predstavnika lokalne samouprave, člana Gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja Marka Kostadinovića, prisustvovali su i predstavnici Centra za socijalni rad, prokupačkog Crvenog Krsta, kao i predstavnici javnih ustanova i preduzeća.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *