USPEŠNA SARADNJA OPŠTINE TOPOLA I NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANJINE

USPEŠNA SARADNJA OPŠTINE TOPOLA I NACIONALNOG SAVETA ROMSKE NACIONALNE MANJINE

Učenici sa područja opštine Topola od prvog do osmog razreda čiji roditelji se nalaze u stanju socijalne potrebe, učenici sa posebnim potrebama i romska deca, dobila su danas pakete školskog pribora.
Sredstvima budžeta Opštine obezbeđeno je 79 kompleta školskog pribora. Skupu su se obratili predsednik opštine Igor Petrović i generalni sekretar Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dejan Vlajković, a školski pribor uručio je Dejan Pantić, član opštinskog Veća zadužen za poslove iz oblasti socijalne politike.

Predsednik opštine Igor Petrović je rekao da je ovo “veoma značajan korak u socijalnoj zaštiti”. Izrazio je nadu da će se u saradnji sa Nacionalnim savetom Roma u narednom periodu ostvariti niz zajedničkih akcija.

Dejan Vlajković se zahvalio Opštini na prepoznavanju sociološkog momenta i simboličnoj podeli paketa školskog pribora.

Saradnja otvara novo poglavlje odnosa Roma i lokalne zajednice. Današnji dan je značajan momenat koji pruža perspektivu za Rome u Topoli smatra Vlajković uz najavu da će Nacionalni savet Roma sa Opštinom Topola, resornim ministarstvima i stranim donatorima raditi na kompletnoj i sveobuhvatnoj inkluziji Roma u Topoli.

„Ono što ćemo za početak da najavimo, to je svakako da ćemo u narednih nekoliko dana obaviti razgovore sa Romima i drugim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva da vidimo šta je ono što im nedostaje od ličnih dokumenata, jer od nečeg moramo da pođemo. Da bi bilo ko ostvario sve one benefite, da ostvare pravo na socijalnu zaštitu, na dečiju zaštitu, da upisuju decu u škole, da se legitimišu, moraju da imaju lična dokumenta“ – kazao je Dejan Vlajković.

Cilj je pre svega znati broj, prepoznati potrebe, donošenje strateških dokumenata, formiranje mobilnog tima za inkluziju Roma i sve ono što će doprineti da život i uslovi života budu prikladni veku u kome živimo.

Author: RNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *