VRNJAČKOJ BANJI UZ PODRŠKU EVROPSKE UNIJE USELJENO 20 PORODICA U SOCIJALNE STANOVE

U VRNJAČKOJ BANJI UZ PODRŠKU EVROPSKE UNIJE USELJENO 20 PORODICA U SOCIJALNE STANOVE

U Vrnjačkoj Banji useljeno je 20 porodica u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje. Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ obezbedio je kompletno nameštene i opremljene stanove za porodice koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama iz Vrnjačke Banje.
Ključeve novih stanova uručili su predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, programski menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Gerhard Zalcer, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Krsto Janjušević, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, i menadžerka programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ i predstavnica UNOPS-a Dragana Milošević.
Donacija Evropske unije za sprovođenje projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u Vrnjačkoj Banji iznosi 740,000 evra, a deo finansiranja u iznosu od 115,000 evra je obezbedila Opština.
Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić naglasio je da svaki građanin ima pravo da živi u uslovima koji su dostojni civilizovanog čoveka 21. veka. „Svakako da se odgovornost jedne vlasti ogleda u odnosu prema najugroženijim kategorijama stanovništva i ova zgrada je samo jedan od pokazatelja da Srbija iz dana u dan postaje sve bolje i bolje mesto za život ne samo Roma, već i građana koji spadaju u druge društveno osetljive kategorije stanovništva. Značaj ovog projekta je i u tome što je praćen merama aktivne inkluzije, što će se odrasli zaposliti, što će deca biti uključena u obrazovni sistem“, dodajući da je veoma značajno što u zgradi ne žive samo Romi već i pripadnici većinskog stanovništva, što je pravi model inkluzije.
Evropska unija je za program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ opredelila 27 miliona evra, i on se, pored Vrnjačke Banje, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovog Programa, 381 porodica dobija krov nad glavom i podršku u aktivnoj inkluziji.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *