DAN OTVORENIH VRATA NA VISOKOJ STRUKOVNOJ VASPITAČKOJ I MEDICINSKOJ ŠKOLI U VRŠCU

DAN OTVORENIH VRATA NA VISOKOJ STRUKOVNOJ VASPITAČKOJ I MEDICINSKOJ ŠKOLI U VRŠCU

Nacionalni savet romske nacionalne manjine je prisustvovao događaju u organizaciji Kancelarije za inkluziju Roma, Fondacije za obrazovanje Roma i Visoke strukovne vaspitačke i medicinske škole u Vršcu, jedinoj visokoobrazovnoj ustanovi u Republici Srbiji koja realizuje program i na romskom jeziku.
Događaj je organizovan sa ciljem promocije nastavka školovanja učenika romske nacionalnosti, kao i podsticanja njihove motivacije za upis na visokoškolske ustanove u Srbiji.
U uvodom delu se obratio Miroslav Lepir, član gradskog veća za obrazovanje Grada Vršca. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa programom škole, sa predavačima, kao i da obiđu školske prostorije, uključujući i studentski dom. Takođe su dobili detaljne informacije od dr Danice Veselinov, direktorke škole, kao i od profesorke dr Marije Aleksandrović, šefice katedre programa na romskom jeziku. One su ih informisale o školi, o programu, o uslovima za upis, kao i o velikim mogućnostima koje im stečena diploma omogućava za bolju budućnost. Pored toga, Ljiljana Mihajlović, direktorka, Kancelarije za inkluziju Roma informisala je sve prisutne o programu stipendiranja koji sprovodi Kancelarija uz pomoć pokrajinske Vlade, a Adi Sinani, menadžer programa Fondacija za obrazovanje Roma, ih je dodatno ohrabrio da treba da slede svoje snove i bolju budućnost, ističući značaj obrazovanja i očuvanja romske kulture i tradicije.
Svi prisutni su imali priliku da čuju iskustva uspeših studenata i alumnista škole, romske nacionalnosti, koji su danas cenjeni članovi akademskog društva Republike Srbije, koji rade na značajnim pozicijama, kao novinari i urednici na Javnom servisu, vaspitači koji pripremaju nove akademske građane, kao koordinatori za romska pitanja itd.
Posebna zahvalnost učenicima OŠ „Đura Jakšić“ iz Pavliša, koji su izveli svečani program za učesnike Dana otvorenih vrata.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *