Danas je održan sastanak u kabinetu Zaštitnika građana, Zorana Pašali

Na osnovu dopisa koji je Nacionalni savet romske nacionalne manjine poslao svim relevantnim institucijama za inkluziju Roma, a koji se odnosi na pomoć i zaštitu romskog stanovništva za vreme trajanja vanrednog stanja, danas je održan sastanak u kabinet Zaštitnika građana, Zorana Pašalića.

Na sastanku kod Zaštitnika građana prusustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i rukovodstvo Saveta, predsednik Dalibor Nakić i predsednica Izvršnog odbora Pava Čabrilovski.

Predsednik Saveta, Dalibor Nakić rekao je sa Savet podržava mere Vlade koje se sprovode, kao i da su navodi o humanitarnoj katastrofi koja preti romskoj zajednici preterani. Ono što je u ovom trenutku važno je da se tokom letnjih meseci ne prekida novčana socijalna pomoć, da se intezivira jednokratna pomoć, omoguće javni radovi za uređenje romskih naselja.

Ministar Đorđević je izjavio da je povodom zdravstvene krize izazvane virusom KOVID – 19 da će ministarstvo u saradnji sa Crvenim krstom i Savetom preduzeti sve neophodne mere kako bi romsko stanovništvo lakše prebrodilo vanredno stanje.
Đorđević je prethodno apelovao na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da lokalnim samoupravama naloži da se dezinfikuju romska naselja, kao i da se onima, koja nemaju vodu za piće obezbede cisterne sa vodom, što je u ovom trenutku od izuzetne važnosti. Đorđević je istakao da svi građani Srbije moraju imati jednaku zaštitu, a dodatna podrška je najpotrebnija onima koji se nalaze u teškoj matrijalnoj situaciji.

Zaštitnik građana, Zoran Pašalić rekao je da je svim naseljima u kojima živi romsko stanovništvo u vreme epidemije neophodno obezbediti egzistencijalne uslove za život, a pre svega vodu za piće i higijenu, prehrambene i pakete za održavanje higijene, što je nedavno i bio povod da svim jedinicima lokalne samouprave uputi dopis sa zahtevom da se to i učini. Kako je istakao, veliki broj jedinica je reagovao efikasno, ali i da će u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine pratiti situaciju u svim sredinama i reagovati kada dođe do kršenja ljudskih prava. Romskim porodicama je zbog teških materijalnih uslova neophodna dodatna podrška društva i države, rekao je Pašalić i dodao da je cilj današnjeg sastanka upravo osnaživanje njihovog položaja.

Dogovoreno je da predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine budu uključeni u rad Crvenog krsta prilikom raspodele paketa pomoć Romima u jedinicama lokalne samouprave koju je najavio ministar Đorđević.

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *