Saopštenje

Nacionalni savet romske nacionalne manjine zahteva odgovornost škole, školskih timova i roditelja u vezi slučaja koji se desio u OŠ „Petar Petrović NJegoš“ u Vrbasu. Čvrsto se protivimo diskriminaciji, naročito u obrazovnim ustanovama koje bi trebalo da decu uče pravim vrednostima, toleranciji i uvažavanju različitosti svakog pojedinca. Svaki učenik zaslužuje pravedno i jednako tretiranje bez obzira na pol, rasu, religiju ili bilo koju drugu različitost. Javno izražavanje predrasuda ugrožava sigurnost i dobrobit učenika te može imati dugoročne posledice na njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Zato apelujemo na sve da se bore protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije u školi, i stvore okruženje koje će biti prijatno i sigurno za sve učenike.
Timove protiv vršnjačkog nasilja mora imati svaka škola, a ukoliko ga OŠ „Petar Petrović Njegoš“ ima, mora biti mnogo angažovaniji i aktivniji i na taj način pomoći u smanjenju i sprečavanju vršnjačkog nasilja u školi.
Ovaj slučaj ne možemo sanirati, možemo se samo duboko zamisliti kakve posledice će imati po ovu devojčicu, i učiniti sve kako se nikad ne bi ponovilo.

https://www.nportal.rs/vest/54577/vesti/drustvo/vrbas-devojcici-poklonili-zicu-reakcija-skole-direktorka-roditelji

Author: RNS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *