MEĐUNARODNI DAN ROMA OBELEŽEN U RUMI

MEĐUNARODNI DAN ROMA OBELEŽEN U RUMI

U Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi, kulturno umetničkim programom obeležen je Međunarodni dan Roma. Svečanosti su prisustvovale predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković i njena zamenica Biljana Popović Jovanović, kao i predstavnici Nacionalnog saveta Roma.
„Kao odgovorna lokalna samouprava nastojimo da pomažemo sve nacionalne manjine koje žive na teritoriji Opštine Ruma. Naglasila bih dobru saradnju sa romskom nacionalnom zajednicom pre svega u pogledu otklanjanja diskriminacija i predrasuda. Mi se trudimo da poboljšamo njihov kvalitet života, pre svega mislimo na obrazovanje najmlađih i kasnije uključivanje u sve sfere društva i zaposlenje, da se zaustavi slika Roma kao marginalizovane grupe i ljudi koji su na najnižoj lestvici“, izjavila je predsednica AleksandraĆirić Bošković.
Broj romskih učenika u rumskim školama se povećao, rekla je Danijela Tadić, koordinatorka za romska pitanja Opštine Ruma.
„Mi stalno ističemo da je obrazovanje ključno za uspeh. Povećao se broj romskih učenika u školama, pre 5 godina imali smo 43 učenika romske nacionalnost u srednjim školama, a danas je to preko 70. Verovatno su tome doprinele i stipendije koje Opština Ruma dodeljuje svakom romskom đaku. Naziv današnjeg skupa je „Upoznaj, ne sudi“. Danas prikazujemo našu istoriju, kulturu i tradiciju i jednu lepu predstavu koju je napisala Olivera Olja Jelkić u kojoj glume naši glumci amateri i to je prilika da se oni istaknu i imaju osećaj da su deo društva“, rekla je Danijela Tadić.
O položaju Romkinja u društvu govorila je Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica.
„Kada su u pitanju žene Romkinje moram da kažem da se njihov položaj itekako poboljšao u poslednjoj deceniji. Naravno, postoje romske porodice gde su Romkinje još uvek u podređenom položaju u ulozi domaćice i majke, ali se taj točak emancipacije pokreće. Želim da pohvalim Opštinu Ruma što veliki doprinos daje po pitanju obrazovanja, zapošljavanja, troje Roma su dobili Svetosavsku povelju kao najbolji učenici, sigurna sam da je to jedina opština u Srbiji gde imamo takav rezultat sa kojim treba da se mi kao romska nacionalna zajednica pohvalimo“, izjavila je Jelena Jovanović.
Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić je rekao da je svake godine vidljiv napredak u svim ključnim oblastima kada je reč o integraciji Roma, a tu pre svega misli na obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i ono što je za Rome jako važno, to je unapređenje kulturne baštine.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *