DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA I GENOCIDA U DRUGOM SVETSKOM RATU

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA I GENOCIDA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti, na Starom Sajmištu je obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu.
Izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju, uz poruku da bi zaboravljanje žrtava predstavljalo amnestiranje zločinaca.
„Ako ih zaboravimo, oni će umreti ponovo i na taj način amnestiraćemo zločince. Nastavićemo zajednički sa Republikom Srpskom da podižemo memorijalne centre, nastavićemo da se sa braćom po stradanju, našim sugrađanima Jevrejima i Romima zajednički borimo protiv zanemarivanja prošlosti, jer neke stvari moraju da se pamte zauvek“, poručio je Selaković nakon polaganja venaca na Starom sajmištu.
Vence su položili i član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević u ime Grada Beograda, predstavnici Muzeja žrtava genocida, Memorijalnog centra Staro sajmište, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Udruženja građana za negovanje antifašističkih tradicija i diplomatskog kora u Srbiji.
U ime Nacionalnog saveta Roma, vence su položili Dalibor Nakić, predsednik Saveta, Alisa Šajn, zamenica predsednika Saveta, Dragan Đorđević, predsednik Odbora za obaveštavanje i Stevan Jovanović, član Saveta i predsednik Romskog kulturnog centra Pančevo.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *