MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA – OPŠTINA KOVAČICA

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA – OPŠTINA KOVAČICA

U Kovačici je obeležen Međunarodni dan romskog jezika. U toj opštini već dva veka složno žive i govore svojim maternjim jezikom Srbi, Slovaci, Romi, Mađari i Rumuni.

Pored mnogobrojnih zvanica iz sveta kulture, čiji je domaćin bio predsednik opštine Kovačica Milan Garašević, Nacionalni savet romske nacionalne manjine predstavljao je zamenik predsednika, Aleksandar Balinović.

On je u uvodnom delu obraćanja pozdravio prisutne zvanice i zahvalio se domaćinima na odlično organizovanoj manifestaciji, a nakon toga izjavio:
„Nacionalni savet romske nacionalne manjine neguje i pospešuje promociju romskog jezika kao što to čine i drugi Saveti iz svojih nadležnosti. Moram da istaknem da se romski jezik uči kroz izborni predmet „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture“ u nekoliko desetina osnovnih škola širom Srbije i da je trend povećanja broja u porastu. U narednom periodu, Savet će kroz aktivnosti resornog Odbora i Kulturnih centara Roma nastaviti da neguje romsku kulturnu baštinu i time dati doprinos ne samo romskoj zajednici, već i državi Srbiji u razvoju multikulturalnisti koju promoviše i neguje“ – izjavio je Balinović u svom obraćanju.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *