MANIFESTACIJA „CIGANSKE VATRE“ U SRBOBRANU

MANIFESTACIJA „CIGANSKE VATRE“ U SRBOBRANU

Srbobranski Romi i njihovi gosti svih nacionalnosti ponovo su nakon pauze od tri godine usled pandemije izazvane korona virusom igrali i pevali oko „Ciganskih vatri“, popularne manifestacije osmišljene u cilju očuvanja i promocije romske nacionalne kulture, muzike, jezika i običaja.
Program je obilovao pesmom i igrom kulturno-umetničkih društava, a održano je i takmičenje u izboru za MIS „Ciganskih vatri“, kao i takmičenje u ciganskoj Čarlami.
„Ciganske vatre“, 24. po redu, organizovali su KUD „Rom“ i Dom kulture Srbobran, pod poktoviteljstvom Opštine Srbobran i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji. Podršku manifestaciji pružila je i Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine.
Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine, istakla je da su „Ciganske vatre“ uz 08. april – Dan Roma, jedan od najvažnijih praznika romske nacionalne zajednice. „Kada je u pitanju romska kultura, ‘Ciganske vatre’ su jedna od najznačajnijih naših manifestacija. Zagovaraćemo da skup Roma u Srbobranu uđe u turistički kalendar i mapu manifestacija od značaja ne samo za Rome već i za celu Vojvodinu.
Manifestaciji je prisustvovala i Alisa Šajn, zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Šeća Kolompar, predsednica odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Nacionalnog saveta, i Ljiljana Mihajlović, članica Saveta i direktorka Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *