MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA

MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA

Sada već tradicionalno, rukovodstvo Nacionalnog saveta svake godine, na Dan romskog jezika, poseti neku osnovnu školu u unutrašnjosti Srbije i tom prilikom razgovara sa učenicima romske nacionslnosti koji su se opredelili za izborni predmet „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture“.

Ove godine, Međunarodni dan romskog jezika, obeležen je u školi „Triva Vitasović – Lebarnik“ u Laćarku. U ime Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, pored predsednika Dalibora Nakića, svečanoj priredbi prisustvovali su i predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski, zamenik predsednika, Aleksandar Balinović i pokrajinska poslanica i članica Nacionalnog saveta, Jelena Jovanović.

Pored svečane priredbe koju su organizovala deca i predstavnici škole, predsednik Nakić i poslanica Jovanović, pročitali su delove knjige „Rromane Paramiče – Romske priče“, istsknutog romskog pisca Rajka Jovanovića, čiju je izradu podržao Nacionalni savet. Biblioteci škole su tom prilikom poklonjene knjige, a deci školski pribor i majice.

U svom obraćanju, predsednik Dalibor Nakić, govorio je o ulozi Nacionalnog saveta u očuvanju romskog jezika, primeni u osnovnoškolskom obrazovanju kao izbornom predmetu, kao i o narednim aktivnostima koje će Nacionalni savet preduzeti u promociji romskog jezika.

Na kraju se obratio na romskom jeziku i čestitao Svetski dan romskog jezika svim Romima širom sveta – „Bahtalo o Lumnjako đes e rromane čhibako sa e Rromenđe. Bahtalo Rromane chibjako mashkarthemutno dive. Srećan Međunarodni dan romskog jezika svim Romima sveta“.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *