EVROPSKI DAN SEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA – SAMUDARIPEN

EVROPSKI DAN SEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA – SAMUDARIPEN

U Uštici, nedaleko od Jasenovca, u znak sećanja na nevine žrtve, romski narod obeležio je, zajedno sa Evropskim parlamentom i brojnim međunarodnim organizacijama, Dan sećanja na romske žrtve holokausta.

Tim povodom, delegacija Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predstavljajući romsko stanovništvo iz Republike Srbije, prisustvovala je ceremoniji počaganja venaca na romskog groblju u Uštici u Hrvatskoj, kao i polaganju venaca na Memorijalnim kompleksu „Donja Gradina“ u BiH.

Delegaciju Nacionalnog saveta predvodio je predsednik, Dalibor Nakić, a činili su je i predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski, generalni sekretar , Dejan Vlajković i predsednik Kulturnog centra Roma u Pančevu i član Nacionalnog saveta, Stevan Jivanović.

Organizator ceremonije u Uštici bio je Savez Roma u Hrvatskoj „Kali Sara“, a predsednik organizacionog odbora, saborski zastupnik, Veljko Kajtazi.

Delegacija Nacionalnog saveta je pored polaganja venaca, imala i nekoliko važnih sastanaka sa predstavnicima brojnih međunaridnih organizacija i pojedinaca, čija je tema bila zajedničke aktivnosti na promociji i očuvanju romske kulture na prostoru jugoistočne Evrope.

Značajne sastanke predsednik Nakić imao je sa poslanicima Veljkom Kajtazijem (HR), Ljatifim Šikovskom iz Severne Makedonije i Petrom Polakom, poslanikom u evropskom parlamentu.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *