POSETA SPOMEN OBELEŽJA ROMA STRADALIH U RATOVIMA I MESTA KULTA ZAŠTITNICE ROMSKE DECE TETKICE BIBIJE U ULICI GOSPODARA VUČIĆA

POSETA SPOMEN OBELEŽJA ROMA STRADALIH U RATOVIMA I MESTA KULTA ZAŠTITNICE ROMSKE DECE TETKICE BIBIJE U ULICI GOSPODARA VUČIĆA

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, na poziv „Udruženja beogradskih Cigana Svečara tetkice Bibije“, prisusutvovao je revitalizaciji spomenika stradalim Romima u Balkanskim ratovima, kao i Prvom i Drugom svetskom ratu, i crkve Tetkice Bibije.
Događaju je prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, koji je naglasio da je upoznat sa svim problemima sa kojima su se Romi i Romkinje susretali svih ovih decenija kako bi sačuvali zemljište na kojem se nalazi Svetilište romskog naroda i jedna ovako značajna istorijska celina, kao što su ovi podignuti spomenici. Baš iz tog razloga, Ministarstvo je pristupilo rešavanju ovog problema, kako bi očuvao deo romske istorije, kulture i tradicije, te je nedavno doneta Odluka o utvrđivanju mesta kulta tetkice Bibije i spomen obeležja stradalih Roma kao kulturno istorijske celine, kao i da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog radi, i radiće na podršci očuvanju istorije i kulture Roma na našim prostorima.
Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma, Aleksandar Radulović je u svom obraćanju istako značaj ove kulturne i istorijske celine, naglasio da su Romi u Republici Srbiji ponosni patriotski narod, te da su navedeni spomenik i spomen ploče stradalim Romima u ratovima od 1912. do 1941. od izuzetnog značaja, a kao i crkva tetkice Bibije. Takođe , Nacionalno savet Roma je doprineo u svemu sto je do sada urađeno po pitanju ove važne kulturn o istorijske celine, i finansijski podržao projekat „Udruženja beogradskih Cigana Svečara tetkice Bibije“ u ovoj godini.
Ispred Nacionalnog saveta Roma, događaju su prisustvovali i Miodarag Ramić, član Izvršnog odbora, i Zvonko Mitrović, član Odbora za kulturu.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *