SVEČANO OBELEŽEN SVETSKI DAN ROMA

U organizaciji Nacionalnog saveta romske ncionalne manjine svečano je obeležen Svetski dan Roma u Klubu poslanika u Beogradu sa početkom u 12 časova. Ove godine bile je rekordna poseta od preko 200 zvanica. Svečanosti su u ime Vlade Srbije prisustvovali i govorili: Ministar Zoran Đorđević ispred ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i pomoćnica ministra Nina Mitić. Ispred ministarstva za državnu upravnu i lokalnu samoupravu govorio je ministar Branko Ružić.

Ispred Koordinacionog tela za praćenje Strategije za socijalno uključvanje Roma i Romkinja govorio je državni sekretar Zoran Lakićević, ispred Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije govorila je direktorka Suzana Paunović. Ispred delegacije EU u Srbiji govorio je NJ.E. Sem Fabrici, a u ime Misije OEBS u Srbiji, govorio je NJ.E. Andrea Oricio.

Svečanost je započeta intoniranjem srpske i romske himne, nakon čega je generalni sekretar Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dejan Vlajković, u uvodnom obraćanju naveo: „Romi su na ove prostore došli iz daleka, i sa sobom poneli dušu i talenat za umetnost. I tada i sada, tražili su svoje mesto pod suncem – than talo kham. Treba znati da pod romskom zastavom nikada nije vođen rat, a sama reč RAT ne postoji u romskom rečniku. Romi su miroljubiva nacija, koja je oduvek težila poštovanju demokratskih vrednosti i želela da sa svim drugim narodima živi u miru i slozi. Danas u Srbiji postoji veliki broj udruženja koja zastupaju Rome u različitim oblastima. Sve njih, kao i celokupno romsko stanovništvo zastupa jedna krovna institucija – NACIONALNI SAVET ROMSKE NACIONALNE MANJINE“.

Nakon uvodnog obraćanja, predsednik Nacionalnog saveta rosmke nacionalne manjine otvorio je svečanost obraćanjem. Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić kaže da je, prema njihovim podacima, 90 odsto Roma nezaposleno i dodaje da očekuje da će afirmativne mere zapošljavanja dati rezultate. “Nacionalni savet veruje da bi Romi adekvatnim uključivanjem u društvene tokove mogli značajno da doprinesu ekonomskom razvoju zemlje”, kaže Nakić. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je za pitanje marginalizacije i diskriminacije Roma u Srbiji neophodno pronaći dugotrajna, a ne kratkotrajna rešenja. “Izrada akcionog plana za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji ne bi trebalo da bude nešto čime se ponosimo, već bi trebalo da nam pomogne u definisanju smernica za rešavanje osnovnih problema sa kojima se Romi u Srbiji suočavaju”, rekao je Đorđević.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić navodi da je važno podići svest pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji o tome da oni imaju jednaka prava kao i ostali gradjani. “Cilj je da stvorimo bolji, socijalno pravedniji i solidarniji ambijent za život svih Roma i Romkinja u Srbiji”, kaže Ružić. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, istakao je da je socijalna inkluzija jedan od prioriteta zemalja članica EU, a to očekuju i od zemalja koje teže članstvu. „U poslednjih nekoliko godina, imali smo dobre rezultate, neki od njih su i pomenuti danas. Među njima su obezbeđivanje ličnih dokumenata velikom broju ljudi, pomoć u pravnom sistemu. Takođe smo nedavno za lokalne samouprave obezbedili 50 mobilnih timova i radimo na stalnom uključivanju Roma na svim nivoima obrazovanja,“ navodi ambasador Fabrici, i dodaje da je namera Evropske unije da se povećaju sredstva predviđena za ovu namenu. „Do sada je Srbiji kroz ovaj projekat odobreno 11.4 miliona evra i planiramo da uvećamo naša izdvajanja u narednom periodu za dodatnih 20 miliona evra, pre svega u oblastima rešavanja stambenog pitanja i nezaposlenosti“, rekao je ambasador Fabrici, a ova najava propraćena je aplauzom okupljenih.

Šef Misije OEBS u Srbiji, ambassador Andrea Oricio, istakao je da je Misija OEBS do sada sprovela mnoge programe jačanja kapaciteta Nacionalnog saveta Roma, pedagoških asistenata, zdravstvenih medijatora I romskih koordinatora, koji upravo sada jesu okosnica za sprovođenje državne Strategije i AP na lokalnom nivou. Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je, povodom Svetskog dana Roma, da veliki broj pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji ima izabranog lekara i zdravstvene knjižice. „Zdravstvene medijatorke su uspele da, sa više od 500.000 pregleda Roma na godišnjem nivou, prepolove stopu smrtnosti romske dece“, navela je Paunović. Državni sekretar Zoran Lakićević, istakao je da je integracija romskog stanovništva visoko u agendi države Srbije I da će Koordinaciono telo i ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastructure nastaviti da radi na rešavanju stambenih pitanja kao i do sada.

Nakon govornika, predstavljene su aktivnosti Pedagoških asistenata (Izvestilac – Božidar Jovanović, Zdravstvenih medijatora (Izvestilac – Dragan Đorđević), Romskih koordinatora (Izvestilac – Aleksandar Radulović) i Mobilnih timova (Dušan Jovanović). Usledila je monodrama “Srce od lego kocke” u izvođenju mlade romkinje Anese Hotić. Monodrama je izazvala oduševljenje prisutnih zvanica i ispraćena je velikim aplauzom koji je dugo trajao. Prisutni su u holu mogli da vide i izložbu romskog umetnika Miloša Vasića iz Trstenika. Izložba je sadržala umetnička dela – prikaz svetski poznatih Roma i Romkinja.

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *