OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ROMSKOG JEZIKA

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, je u saradnji sa Udruženjem romskih književnika i Međunarodnim institutom za romološke studije organizovao svečanu Akademiju povodom obeležavanja ,,Međunarodnog dana romskog jezika“ i promocije antologije sa petog Međunarodnog festivala romske proze, poezije, aforizama i satire.
Upriličen je bogat muzički i kulturni program, i pored velikog broja književnika, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture, Srpske Pravoslavne Crkve, nevladinih organizacija i brojni građani.
U ime Nacionalnog saveta Roma obratili su se Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma, i Jelena Jovanović, članica Saveta i poslanica u Skupštini AP Vojvodine.
Dalibor Nakić je istakao da je Međunarodni Dan romskog jezika od velikog značaja za pripadnike romske zajednice, naročito uvođenje romskog jezika u osnovne škole, kao i da će se Savet zalagati za uvođenje romskog jezika i u srednje škole. Nakić je naveo da to pomaže da se, kroz rad sa decom na romskom u školama otklone predrasude da je romski kao maternji jezik rezervisan samo za komunikaciju u kućnim uslovima.
Za učešće na manifestaciji, kao i za doprinos u promociji romskog jezika, direktor Udruženja romskih književnika, Zlatomir Jovanović, i predsednik Svetske organizacije Roma, Jovan Damjanović, uručili su plakete Ministarstvu prosvete, Ministarstvu kulture, i knjižnjvnicima.

Link ka vesti na Youtube:

Author: RNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *